Chlebek bananowy – wege oczywiście

       Bronia oszalała, gotuje i piecze jak opętana – czyżby sposób na jesienną chandrę? Dzisiaj króciutko, ale jakże apetycznie: chlebek bananowy z migdałami. Bardzo zdrowy, bo nie wiem czy pamiętacie, ale

banany

zawierają witaminy:A, B6, B12, C, E, K, oprócz tego magnez, fosfor, wapń, żelazo i sporo potasu. Może obniżać ciśnienie i poziom cholesterolu, niestety zła wiadomość dla cukrzyków – wysoki indeks glikemiczny.

migdały

też pełne witamin: A, E, B6,PP, kwas foliowy, garść minerałów: wapń,żelazo, magnez , fosfor, jeszcze więcej potasu i sód. Też obniżają ciśnienie, ale też regulują poziom insuliny – mają do tego niski indeks glikemiczny. Mają mnóstwo białka dlatego polecane w diecie bezmięsnej. Podobno pomagają na mdłości w ciąży.

A teraz już Broniny przepis. Aby upiec chlebek bananowy potrzebujemy:

  •  125ml oleju
  •  100g cukru brązowego
  •  5 bardzo dojrzałych bananów
  •  160g mąki jasnej orkiszowej
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  •  100g migdałów

Olej, cukier i banany przemieniamy w gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i drobno posiekane migdały mieszamy i wsypujemy do masy bananowej. Wszystko przelewamy do foremki (u Broni keksówka) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika  – po jakiejś godzince wyjmujemy i posypujemy…. no właśnie co tam widać? Jeśli nie jesteś pewna zajrzyj na Fernwweh

foto by Bronia
foto by Bronia

A co zrobić ze skórką od banana? Podobno można użyć jako środka łagodzącego ukąszenia komarów i… do wybielania zębów.

Jutro lecę po banany i migdały – zainspirowałaś mnie siostro 🙂