jedzenie / Vege kuchnia

Raw – torcik szoko-avo

Weekendowy smakołyk prosto z berlińskiej kuchni Broni z Fernweh. Torcik czekoladowo – awokadowy, bardzo łatwy, bo …

Surowy

Raw food – dieta polegająca na spożywaniu surowych produktów. Czyli z założenia wegańska (a przynajmniej wegetariańska) – chyba, że ktoś ma ochotę na surowe mięso :P. Po chwili zastanowienia – dieta raw nie musi być bezmięsna, są ludzie jedzący tatara (brrrrr). Ale dlaczego surowe? Bo w ten sposób nie niszczy się witamin, minerałów etc Jeśli kogoś przeraża jedzenie surowizny w zimie, spieszę pocieszyć. Można podgrzać jedzenie do…42 stopni 🙂 Poza tym, raw-ianie twierdzą, że surowe produkty mają masę energii, która rozgrzewa.

Bronia eksperymentuje z gotowaniem, a tym razem bez gotowania 🙂 Tort raw-iński 😛

Szoko-avo – raw

Na spód tortu:

300 g orzechów laskowych (zmielonych lub posiekanych)

150g daktyli (moczonych przez godzinkę)

armat waniliowy (idealny byłby prosto z laski wanilii)

łyżeczka płynnego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)

Blendujemy wszystko na gładką masę i wykładamy tym dno tortownicy

Raw masa

5 średnich, mięciutkich awokado

70 g kakao (lub karobu)

120 g rozpuszczonego tłuszczu kokosowego

6 łyżeczek ulubionego słodziwa (może być np cukier z kwiatów kokosa*)

Też blendu-blendu i wykładamy na spód. Do lodówki, najlepiej na całą noc.

raw tort

*muszę doczytać czy jakikolwiek cukier jest raw 🙂

Smacznego!

  • Nie komentują, ale „szarują”. Tyz piknie:P

  • wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała 🙂

  • Wow, jak to pysznie się zapowiada.

  • Uwielbiam awokado!
    Nie wiem, czy zrobię takie ciasto, ale w końcu muszę się wziąć za smarowidło do chleba (awokado plus kakao).

    • Ja do chleba robię awokado z czarną solą i mi pasta „jajeczna” wychodzi

  • Justyna GR

    Wow! Jestem pod wrażeniem Twojego tortu! I choć z w robieniu ciast jestem totalną nogą, to jednak spróbuję skorzystać z Twojego przepisu 😁

  • A czy zamiast awokado może być banan? Bo niestety mam w domu takiego małego ludzika, który nie może jeść awokado.

    • Nie próbowałam, ale dojrzałe awokado podobne w konsystencji do banana. Powinno się udać.