Raw – torcik szoko-avo – reaktywacja

Wpis nieco odgrzewany (chociaż przepis raw), ale wreszcie przyrządziłam ten torcik! Zbierałam się do niego prawie rok. A to nie miałam orzechów, a to awokado, a to sama nie wiem czego. I w końcu zupełnie zapomniałam. Jednak tydzień temu była promocja w jednym z ulubionych dyskontów :P, awokado po mniej niż 2 zł za sztukę – zaszalałam i kupiłam 6. Z jednego pasta z kala namak zamiast jajek. Z pozostałych powstał weekendowy smakołyk prosto z berlińskiej kuchni Broni z Fernweh. Torcik czekoladowo – awokadowy, bardzo łatwy, bo …

Surowy

Raw food – dieta polegająca na spożywaniu surowych produktów. Czyli z założenia wegańska (a przynajmniej wegetariańska) – chyba, że ktoś ma ochotę na surowe mięso :P. Po chwili zastanowienia – dieta raw nie musi być bezmięsna, są ludzie jedzący tatara (brrrrr). Ale dlaczego surowe? Bo w ten sposób nie niszczy się witamin, minerałów etc Jeśli kogoś przeraża jedzenie surowizny w zimie, spieszę pocieszyć. Można podgrzać jedzenie do…42 stopni 🙂 Poza tym, raw-ianie twierdzą, że surowe produkty mają masę energii, która rozgrzewa.

Bronia eksperymentuje z gotowaniem, a tym razem bez gotowania 🙂 Tort raw-iński 😛

Szoko-avo – raw

Na spód tortu:

300 g orzechów laskowych (zmielonych lub posiekanych)

150g daktyli (moczonych przez godzinkę)

armat waniliowy (idealny byłby prosto z laski wanilii)

łyżeczka płynnego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)

Blendujemy wszystko na gładką masę i wykładamy tym dno tortownicy

Raw masa

5 średnich, mięciutkich awokado

70 g kakao (lub karobu)

120 g rozpuszczonego tłuszczu kokosowego

6 łyżeczek ulubionego słodziwa (może być np cukier z kwiatów kokosa)

Też blendu-blendu i wykładamy na spód. Do lodówki, najlepiej na całą noc.

raw tort

Zamiast orzechów dałam migdały, które mimo moczenia były częściowo w sporych kawałkach, ale to tylko dodało sznytu całości. Wiem na przyszłość, że z migdałów trzeba zdjąć skórki, bo inaczej się nimi pluje 😀

Dzieciątka niestety nie polubiły, mąż podszedł z niejaką rezerwą, mówiąc, że : może być. Trudno, dam radę, bo mi smakuje bardzo. Masa awokadowo – kakaowo-kokosowa jest naprawdę super, a jak jeszcze pomyślę o jej zdrowotności….
Planuję użycie tej masy do tortu, zamiast masła czy śmietany.

Smacznego!

  • Nie komentują, ale „szarują”. Tyz piknie:P

  • wygląda pysznie, chętnie bym spróbowała 🙂

  • Wow, jak to pysznie się zapowiada.

  • Uwielbiam awokado!
    Nie wiem, czy zrobię takie ciasto, ale w końcu muszę się wziąć za smarowidło do chleba (awokado plus kakao).

    • Ja do chleba robię awokado z czarną solą i mi pasta „jajeczna” wychodzi

  • Justyna GR

    Wow! Jestem pod wrażeniem Twojego tortu! I choć z w robieniu ciast jestem totalną nogą, to jednak spróbuję skorzystać z Twojego przepisu 😁

  • A czy zamiast awokado może być banan? Bo niestety mam w domu takiego małego ludzika, który nie może jeść awokado.

    • Nie próbowałam, ale dojrzałe awokado podobne w konsystencji do banana. Powinno się udać.

  • avocado ma wiele zastosowań 🙂 Odważne

  • wow, faktycznie szok i to zdrowy <3

  • Zrobiłam sobie kiedyś taki krem czekoladowy z awokado. Dosłodziłam syropem daktylowym. Miałam wielką ochotę na coś słodkiego i pomyślałam, że taki kremik będzie super. Nie był niestety. Smakował jak zielona roślinka, nie wiem, czy wiesz, co mam na myśli :). Zastanawiam się, czy do tego tortu można zrobić inny krem, w którym nie będzie tego zielonego posmaku?

    • Taaak smak roślinki, znam :P, ale mi nie przeszkadza, zwłaszcza, że przy bardzo dojrzałym awokado i sporej ilości kakao dla mnie niewyczuwalny. Myślę, że można pokombinować z bananami, tylko czymś je zagęścić – chia może?

  • YEMVEGE

    Ale superrrr!