jedzenie

Tofu tikka masala – przepis

Dawno nie było żadnego przepisu, co niniejszym nadrabiam. Tofu nie należy do moich ulubionych składników jedzenia, ale odpowiednio przyprawione nie smakuje jak „mokry filc”, jak określiła to kiedyś jedna studentka 🙂
Bardzo lubię kuchnię hinduską, najbardziej za kimn :), zwykle zamawiałam kurczaka tikka masala, a od kiedy nie jem mięsa przerzuciłam się na tofu właśnie. Kilka razy próbowałam uzyskać ten smak i konsystencję w domu, wychodziło różnie, ale trafiłam wreszcie na świetny przepis. Na jednym z moich ulubionych bezmięsnych blogów: ohmyveggies.com znalazłam idealny, a do tego łatwy przepis na

Tofu tikka masala

Składniki:

Kostka tofu (200g) – pokrojonego w kosteczkę
3 ząbki czosnku – posiekany
Cebula – posiekana
1/2 szklanki passaty pomidorowej
6 „strączków” kardamonu – zgniecionych
1/2 łyżeczki płatków papryki (dałam mieloną ostrą)
Cukinia – średniej wielkości – posiekana
Czerwona papryka – posiekana
2 łyżeczki siekanego imbiru
2 łyżeczki mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka mielonego kminu
Puszka pomidorów (dałam 3 świeże)
Garść szpinaku (dałam 5 kostek mrożonego)
Śmietanka 30% – opakowanie 200ml
Jogurt (ale nie grecki) – ok 150 ml
Sól do smaku

Ilość składników też mnie trochę przestraszyła na początku, ale zwróć uwagę, że większość to przyprawy. Postaw sobie wszystko na stole i do dzieła!

Przygotowanie:

  1. Pokrojone tofu podsmażyłam na złoto na patelni, w oryginalnym przepisie było pieczenie tofu przez 25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku
  2. W dużej patelni, albo garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz (ja dałam olej kokosowy) i wrzuć: czosnek, cebulę, passatę, kardamon i płatki papryki. Często mieszając podsmaż, aż lekko się zrumieni. Dodaj cukinię i paprykę – gotuj ok 5 minut. Dosyp resztę przypraw i mieszaj znowu ok 5 minut – aż dno garnka lekko zacznie się rumienić 😀
  3. Dodaj puszkę pomidorów (lub świeże posiekane – ze skórką lub bez – jak wolisz), szpinak i gotuj, aż będzie gęste – ok 8 minut – mieszaj, mieszaj!
  4. Teraz czas na śmietanę, jogurt i tofu – dodaj i ….mieszaj. Posól do smaku i gotuj do uzyskania ulubionej konsystencji.

Wyszło naprawdę pyszne i wcale nie trwało to tak długo jak można się spodziewać czytając ilość składników. Zjadłam z ryżem. Reszta rodziny spróbowała i orzekła, że jak następnym razem dodam kuraka to owszem mogą zjeść.

tofu
Wreszcie udało mi się uzyskać smak, o jaki mi chodziło, następnym razem dam więcej ostrej papryki – tak, żeby przy jedzeniu płynęły łzy i czerwieniły się uszy 😀

Smacznego!

 

 

  • Tofu tikka masala! <3

  • Uwielbiam kuchnię indyjską, ale tofu w takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂 zapisuję przepis

    • Polecam się na przyszłość :p

  • Frau Be

    O, co to – to nie! Żadna siła nie zmusi mnie więcej do przełknięcia kolendry, kurkumy i tofu. Powinno się zresztą pisać to ostatnie „to fu!”.

    • Kolendra też nie? Nawet zielona?

      • Frau Be

        Absolutnie nie! Po kolendrze przez tydzień śmierdzi mi w głowie stęchlizną.

  • Pycha! 🙂 A czemu śmietana zamiast mleczka kokosowego?

    • Dobre pytanie. Tak było w przepisie, ale następnym razem wezmę mleczko.

  • To ja bez takiej ilości ostrej papryki ale bardzo chetnie zrobię! 😀

  • Ciekawe smaki! Dla mnie zbyt ostre, ale zawsze można mniej przypraw dodać 😉

    • W wersji podstawowej jest wręcz łagodne

  • Do tofu jakoś wciąż nie potrafię się przekonać – wciąż słowo dzielę na dwie sylaby: „to, fu!” 😉

    • eee to plotki, nie takie to fu 🙂